Fórum fretka.kom.cz

Fórum fretky.cz

Fórum pro chovatele fretek - spuštěno 27.12.2007

Nové české Sdružení chovatelů fretek www.schf.cz.

Právě je 4.Kvě.2024 - 11:27
Registrovat | Pravidla | FAQ


Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 106 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 8  Další
Autor Zpráva
Offline
 Předmět příspěvku:
OdeslatNapsal: 1.Úno.2008 - 16:58 
Uživatelský avatar
 Profil

Registrován: 5.Led.2008 - 12:06
Příspěvky: 8
Záhada vyřešena!!! Díky barvajzovi už vím, proč má Jumbík takový strach z vody, a já na to furt nemohla dojít.... Konečně! Děkuji... :D :D :D


Nahoru
 

Offline
 Předmět příspěvku: Deníček trpitele - 13.část :-(
OdeslatNapsal: 25.Úno.2008 - 15:04 
Uživatelský avatar
 E-mail   Moje galerie  Zobrazit autorovy stránky  ICQ  Profil

Registrován: 26.Pro.2007 - 23:45
Příspěvky: 521
O princezně Apále
Jednoho dne se stal zázrak. Jeden z mnoha, které se na světě dějí den co den, hodinu co hodinu, minutu co minutu, vteřinu co vteřinu. Každičkou sekundu se ten zázrak odehrává na různých místech světa v mnoha formách a podobách. Zázrak zrození. Když přichází nová bytost na svět, ať již lidská nebo jiná.

Při jednom z toho bezpočtu zázráků se narodila ona. Princezna, o které je tento příběh. Malá fretečka s béžovým kožíškem a bílýma tlapkama. Šla bydlet k paní z medového kvítí (Chov. st. Medový květ), která si právě takovouhle fretečku vždycky přála. Fretečka byla vysněná a byla nejkrásnější. Proto dostala jméno Apála Ketaki, což znamená nejkrásnější květ. S paní bydlel i jeden srandovní pán, říkejme mu Trpitel, pořád před Apálou utíkal ... asi se jí bál. Ale měl ji rád, to bylo znát. Stejně jako další tři freťule, které v té domácnosti bydlely: Frodo, Medulka a Elfinka. I před nimi ten pán občas poskakoval a utíkal.

Trpitel i paní byli na Apálu hrdí, velmi se jim líbila a měli ji rádi. Třikrát ji přihlásili do soutěže krásy. V jednom případě skončila dokonce druhá z více než sto padesáti. To je jasné, že paní z toho měla radost. Trpitel samosřejmě také. A možná i větší, protože páni jsou od přírody víc soutěživí a proto on prožíval všechny tyto soutěže možná víc než Apála i paní dohromady.

Naposledy byla paní s Apálou na soutěži krásy ve velké, studené zemi na severu. Ze soutěže se vracely domů vlakem. Byla v něm ukrutná zima. Taková, že paní šla pára od úst když vydechovala. Proto paní požádala průvodčí, aby mohly jít do první třídy, že si připlatí. Protože v té zimě se to nedá. Také měla obavy o Apálu, aby se snad nedej bože nenachladila. Paní průvodčí jim to umožnila, jenže i ve vagonu první třídy, po nějakém čase přestalo fungovat topení a byla i tam ukrutná zima. Takto cestovaly několik hodin. Paní schovávala Apálu do pelíšku, aby byla v teple, ale Apála z toho neměla rozum a tak pokaždé vylezla.

Když po šesti hodinách strastiplné cesty dorazily o půl čtvrté ráno na nádraží, byly rády, že tam na ně čeká pan Trpitel, který je vezme do vyhřátého autíčka a pak domů do jejich pelíšků.

Doma už to bylo prima, pěkně teploučko. Medulka a Elfinora se šly s Apálou ihned přivítat, aby vyzvěděly co je nového, jak bylo a tak dál. Prostě ty babské řeči. Vstal dokonce i líný pán Frodo, aby Apálu očichal, jestli je vše v pořádku. A pak už šli všichni do hajan.

První dva dny poté bylo vše v nejlepším pořádku. Třetí den ráno si pan Trpitel všiml toho, že Apála je nějaká posmutnělá. Když se pak vrátili večer s paní domů, všimli si, že Apála jen těžko dýchá. Stále polehává, chodí málo. Její dech je krátký a těžký. Nelenili tedy a s Apálou uháněli na pohotovost. Tam jí pan doktor změřil teplotku a zjistil, že je v normálu, že zřejmě nemoc teprve propuká. Dech se mu opravdu nelíbil. Píchnul Apále injekci a pozval ji na kontrolu přespříští den.

Zdálo se, že Apále injekce asi trošičku pomohla. Druhý den ráno už zase škrábala do dvířek od klece, jako každý den, aby ji pustili proběhnout. Byla trošku čilejší, ale dech byl stále stejný, krátký a těžký. Večer ten den paní a pan Trpitel usoudili, že se její stav moc nelepší, že je to přinejmenším stále stejné a tak že příští den nebudou čekat až do odpoledne, na kdy jsou objednaní a že půjdou raději hned ráno. Usoudili, že Apála sice vypadá špatně, ale že na umření to rozhodně nevypadá. Jinak by s ní šli opět na pohotovost. Tak je dali spát, Apálu pečlivě uložili do nového pelíšku, který nebyl moc velký, jen tak akorát, aby tam měla pěkně teplíčko.

Apála byla unavená, už druhý den se jí těžko dýchalo. Byla nemocná. Přestalo jí i chutnat jíst, asi ji bolelo v krku a nemohla polykat. Každý nádech byl těžší a těžší a stál ji čím dál větší námahu. Přemýšlela jestli může usnout, aby nezapoměla dýchat, když bude spát. Jindy samozřejmě dýchá automaticky, ale teď to bylo jinak, musela tomu dýchání pomáhat. Tyto její myšlenky překonala únava. Apála se schoulila do klubíčka a usnula.

Když usnula, zdál se jí zvláštní sen. Ležela v něm pod lavinou sněhu a strašně těžko se jí dýchalo. Masa sněhu ji tlačila čím dál víc, až neměla sílu k dalšímu nádechu. Vydechla naposledy. A v tom pocítila obrovskou úlevu. Už ji tak nepálilo v krku a na hrudi. Najednou neměla hlad ani žízeň a pociťovala obrovskou lehkost. Lehkost bytí.

Začala se prohrabávat sněhem nahrou. V tom si všimla tunelu, který vede na povrch. Na jeho konci bylo krásné, intenzivní světlo, které ale neoslepovalo a bylo z něj cítit příjemné teplo. Utíkala nahoru až k tomu sluníčku, co jí síly stačily. Když doběhla na povrch, najednou jakoby mávnutím kouzelného proutku, sníh zmizel a místo něj byla nádherná voňavá louka. Byla slyšet krásná hudba byly cítit ty nejlíbeznější vůně. Svítilo sluníčko, bylo jí velmi příjemně. Chvíli poskakovala po louce tak jak byla zvyklá. Když v tom se na louce objevila spousta dalších freteček a začaly si s Apalou hrát. Takhle dováděly snad věčnost, když v tom se najednou všechny ostatní vydaly jedním směrem. Apála šla chvíli s nimi, ale pak se zarazila. Najednou byla zmatená. Viděla že tím směrem, kam všichni jdou, je nádherné zlaté město. Táhlo ji to tam, protože cítila, že se tam bude mít velmi hezky. Ale zároveň se nemohla zbavit pocitu, že už je příliš daleko od domova. Najednou měla pocit, že ještě krok, malinký krůček a nebude znát cestu zpět domů. V tom si uvědomila, že vlastně už ani teď neví kudy se vrátit. Ke zlatému městu ji to přitom táhlo čím dál víc a ona už v tu chvíli věděla, že tak jak tak, půjde tam. Došlo jí, že to není věc volby, ale určitá danost. Zastesklo se jí po domově a nevěděla co si má dál počít. Bylo jí velmi úzko a smutno.

Obrázek

V tom si všimla, že kousek opodál stojí tři freťule. Byly jí nějaké povědomé. Přišla k nim tedy blíž a v tom je poznala. Hurá! Medulka, Elfina a Frodo. Zaradovala se a utíkala k nim. “Nooo, tady seš! Všude jsme tě hledali” zabručel Frodo. Princezna Apála mu vysvětlila, že se ztratila a nemůže najít cestu domů. Medulka jí na to říká: “Ale to není žádný problém děvenko, pojď s námi a jsme doma coby dup!” Ti tři se vydali směrem domů. Ale co to? Když Apála chtěla jít za nimi, nešlo to! Najednou všem došlo, co se stalo. “Ty jsi asi na druhé straně.” pípla Medulka se zatajeným dechem. Apála smutně přikývla a udělal krůček směrem k ostatním. Navzájem si naposledy ošňupali čumáčky. Frodo ještě přistoupil k Apále a zuby jí pročistil srst na zátylku, jak to má ráda. Pak se rozloučili. Apála na ně ještě z dálky volá: “Mějte se tam hezky! A dejte pozor na ty naše dvojnožce!”, pak už jim zmizela z dohledu.

Ušla ještě pár kroků a tam na malé, vedlejší pěšince stojí paní s panem Trpitelem. Paní pláče a říká: “Apálo! To snad ne! To přece není možné.” Apála přikývla a se smutkem v očích říká: “Bohužel paničko, musím Vás opustit. Měla jsem se u vás moc krásně a mrzí mě, že jsem tam byla jen devět měsíců, ale teď vážně musím pryč. Mějte se tu hezky.”. Po těch slovech začaly stékat slzy i po tváři trpitelově a říká: “Neodcházej Apalo”. Apala chvíli mlčela, pak jen smutně zopakovala: “Musím. Mějte se tu hezky, snad někdy příště.” a dala se na odchod. Trpitel i paní ze sebe ještě vypravili poslední slova: “Ty se také měj hezky a šťastnou cestu.”.

To bylo naposledy, kdy se viděli. V mezistavu mezi životem a smrtí, mezi bděním a spánkem. Jinde už se v tu chvíli potkat nemohli. Paní s panem Trpitelem si v tu chvíli mysleli, že to vše je jen proto, že nějaký lajdák nezajistil funkční topení v dálkovém rychlíku. Nebo ho někdo nezapnul. Z lenosti, nebo proto aby ušetřil a měl o padesát korun větší prémie. Kdo ví. Jedno je ale jisté. Mysleli si, že tahle smrt, stejně jako spousty jiných byla úplně zbytečná. Kvůli lidské nezodpovědnosti, lenosti, hamižnosti, každý den umírají tisíce bytostí na naší planetě. Tisíce tvorů a tvorečků umírá, trpí, umírá v bolestech, aniž by si to sami jakkoliv zavinili. A působí to bolest jiným tvorečkům, kteří jsou okolo nich a také za nic nemůžou. A nijak Vám nepomůže, že jste vysnění a nejkrásnější, že jste nejkrásnější květ z medového kvítí ...

Pozn.: Skutečnou příčinou smrti Apaly nebyl zápal plic, jak jsme se domnívali, ale nádor, který utlačoval srdce a plíce, až nakonec došlo k prasknutí nějaké hlavní tepny u srdce a vykrvácení. Vše mělo takto rychlý průběh, během dvou dnů bylo po všem. Předtím jsme nedostali žádný varovný signál. Apala byla nejčilejší fretkou ze všech co jsme měli, nebylo nic, co by nasvědčovalo, že má takový problém.

Co bude příště? Teď nějaký čas nebude nic. Protože, ač to tak možná nevypadá, tak já mám ty tyranotvory docela hodně rád. A prostě teď nějaký čas nebudu mít náladu o nich vtipkovat. Navíc zrovna ty další rozepsané díly co mám, jsou o Apale a na tohle téma už se mi vůbec nechce ani přemýšlet.

Ale deníček trpitele určitě pokračovat jednou bude. Jednak mě to bavilo psát a také mě bavilo sledovat jak hodně lidí ho čte, i když moc nereagují. Bylo mi velkým potěšením, když jsem viděl jak si deníček co do návštěvnosti postupně vybojoval druhé místo mezi deníčky (teď už ho zase nemá – to je jen technická). A mám o čem psát. Jen to teď nějaký čas nepůjde.


Nahoru
 

Offline
 Předmět příspěvku:
OdeslatNapsal: 25.Úno.2008 - 15:29 
Uživatelský avatar
 E-mail   Moje galerie  Zobrazit autorovy stránky  ICQ  Profil

Registrován: 27.Pro.2007 - 17:40
Příspěvky: 2517
Bydliště: Praha
ObrázekObrázekObrázekObrázekObrázekObrázekObrázekObrázek
sny nam pomalu vyprchaly.. Obrázek

_________________
ObrázekYasmin´s ferrets

Obrázek


Nahoru
 

Offline
 Předmět příspěvku:
OdeslatNapsal: 25.Úno.2008 - 17:45 
  Moje galerie  Profil

Registrován: 1.Led.2008 - 23:50
Příspěvky: 30
To je smutnyyy...a je mi to lito!


Nahoru
 

Offline
 Předmět příspěvku:
OdeslatNapsal: 25.Úno.2008 - 23:35 
Uživatelský avatar
 Zobrazit autorovy stránky  ICQ  Profil

Registrován: 27.Pro.2007 - 9:01
Příspěvky: 194
Bydliště: Praha
Ach jo, to mi připomnělo Romea.... Je mi to strašně moc líto, brečim tu skoro stejně jak před skoro 2 měsícema....

_________________
http://www.fretici.websnadno.cz


Nahoru
 

Offline
 Předmět příspěvku:
OdeslatNapsal: 25.Úno.2008 - 23:39 
 Profil

Registrován: 28.Led.2008 - 19:34
Příspěvky: 8
Je to velmi ťažké, aj keď vieme, že ich už nič nebolí. Doteraz mi idú slzy do očí, keď si spomeniem na Babulku. Ale život ide ďalej.....


Nahoru
 

Offline
 Předmět příspěvku:
OdeslatNapsal: 26.Úno.2008 - 13:43 
Uživatelský avatar
 E-mail   Moje galerie  ICQ  Profil

Registrován: 5.Led.2008 - 21:09
Příspěvky: 876
Bydliště: Přerov
:( :cry: nějak se mi rozmazal text

_________________
http://pejan.rajce.idnes.cz/Nasi_fretaci/
http://pejan.rajce.idnes.cz/Nasi_fretaci_2009/
http://pejan.rajce.idnes.cz/Amalka/
http://pejan.rajce.idnes.cz/Mladata_2010/
http://old.stream.cz/?m=video&a=user_vi ... _id=164416


Nahoru
 

Offline
 Předmět příspěvku:
OdeslatNapsal: 29.Úno.2008 - 21:17 
Uživatelský avatar
 Profil

Registrován: 27.Úno.2008 - 16:56
Příspěvky: 79
Bydliště: Česká Kamenice
Je nám to moc líto, měla štěstí, že měla páníčky co jí tak milovali. Držte se.


Nahoru
 

Offline
 Předmět příspěvku:
OdeslatNapsal: 29.Úno.2008 - 23:09 
Uživatelský avatar
 E-mail   Moje galerie  Zobrazit autorovy stránky  ICQ  Profil

Registrován: 19.Led.2008 - 21:15
Příspěvky: 224
Bydliště: Ostrava nebo Stará ves u Bílovce
I mi se slévají písmenka v textu ... :cry: ... přeji ať žal rychle vyprchá a zůstanou jen krásné vzpomínky


Nahoru
 

Offline
 Předmět příspěvku:
OdeslatNapsal: 1.Bře.2008 - 10:56 
Uživatelský avatar
 E-mail  Zobrazit autorovy stránky  ICQ  Profil

Registrován: 26.Úno.2008 - 15:30
Příspěvky: 380
Bydliště: Karviná
Ani já už přes slzičky nevidím.. bobeček malej... Snad Vám ji ti tři lupmíci vynahradí


Nahoru
 

Offline
 Předmět příspěvku:
OdeslatNapsal: 1.Bře.2008 - 20:33 
Uživatelský avatar
  Moje galerie  Zobrazit autorovy stránky  ICQ  Profil

Registrován: 27.Pro.2007 - 22:31
Příspěvky: 73
Bydliště: Teplice-ČR
Je mi to hodně líto ,ted mi tečou slzičky ,jelikož jsem si vzpoměla i na Oskyho.Určitě ted na nás koukají a hlídají si nás.Hodně sil !!!!! :(

_________________
Fretčí klubíčko
http://www.fretciklubicko.estranky.cz

Connie,Dejna,Mondí,Anat,Kettý,Leslie,Amálka,Kloe,Tosca,Vanity a Devil a kluci Oskar,Čárlí,Filípek,Falko,Scoth,Stuart a Elroy:-) ve vzpomínkách Sindy,Cassie,Andy,Osky a Caisey


Nahoru
 

Offline
 Předmět příspěvku:
OdeslatNapsal: 3.Bře.2008 - 19:47 
Uživatelský avatar
 E-mail  ICQ  Profil

Registrován: 10.Led.2008 - 15:42
Příspěvky: 92
:cry:


Nahoru
 

Offline
 Předmět příspěvku: Re: Deníček trpitele
OdeslatNapsal: 30.Bře.2008 - 19:09 
Uživatelský avatar
 E-mail   Moje galerie  Profil

Registrován: 30.Bře.2008 - 18:37
Příspěvky: 178
Bydliště: Valašské Meziříčí
Již několik dní se skoro nehnu od pc a tohoto fóra, čerpám informace o slastech i strastech páníčků freťulek a nemůžu se dočkat, až si pojedu pro toho svého lumpíka. Po přečtení tohoto deníčku jsem se musela zaregistrovat a reagovat. Z počátku jsem chytala záchvaty smíchu, poněvadž přesně, jako bych viděla svého muže, co by trpitele :D .Co mě to stálo ženského umu, než se smířil s novým přírustkem. A to ještě chudák netuší, co ho čeká :D . Nehledě na to, že já od samého počátku přemýšlím o přírustku x2 :) .

Konec tohoto deníčku je velmi smutný a jelikož jsem odjakživa citlivka, tak sedím a bulím, je mi moc smutno.

Děkuji za krásné čtení.


Nahoru
 

Offline
 Předmět příspěvku: Re: Deníček trpitele
OdeslatNapsal: 30.Bře.2008 - 20:50 
 E-mail   Moje galerie  Zobrazit autorovy stránky  ICQ  Profil

Registrován: 12.Úno.2008 - 22:21
Příspěvky: 1801
Bydliště: Česká Lípa
Teda Barvajz, smekám před Tebou...Už v první polovině jsem měla slzičky v očích...Je to smutné, ale opravdu krásně napsané...Možná by ses měl dát na spisovatele...Jsi fakt i výborný vypravěč.
Apalky mi je moc líto, chudáček...Škoda, že se nepodařilo zjistit, co jí skutečně trápilo a nějak jí pomoci.


Nahoru
 

Offline
 Předmět příspěvku: Re: Deníček trpitele
OdeslatNapsal: 31.Bře.2008 - 17:30 
Uživatelský avatar
 E-mail   Moje galerie  Zobrazit autorovy stránky  ICQ  Profil

Registrován: 27.Pro.2007 - 17:40
Příspěvky: 2517
Bydliště: Praha
Petule ono by se ji pomoci nedalo, i kdyby se to dozvedeli pred tim.. :(

_________________
ObrázekYasmin´s ferrets

Obrázek


Nahoru
 

Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 106 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 8  Další


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přeskočit na:  

Pračky-ledničky.cz | ABC elektro | A-A elektro | Pro fretky

Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group  
Design By Poker Bandits & Weto webdesign